Παρατηρήσεις και προτάσεις μετά την δημοσίευση της απόφ 6669/79087/15-7-2015

2015-08-11 14:45

Ο Σύλλογός μας, στέλνει σήμερα τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του σχετικά με την διαδικασία χορήγησης του Πιστοποιητικού Γνώσεων

Ναύπλιο 11 – 8- 2015


 

ΠΡΟΣ:

ΥΠΑΠΕ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


 

ΘΕΜΑ: “ Παρατηρήσεις και προτάσεις μετά την δημοσίευση της απόφ 6669/79087/15-7-2015”


 

Με την δημοσίευση της απόφ 6669/79087/15-7-2015 στο ΦΕΚ 1852 Β'/28-7-2015, τροποποιήθηκε η απόφ. 8197/90920/22-7-2013 (ΦΕΚ 1883 Β'/1-8-2013) “Θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης”, και στην παράγραφο 3 του άρθρου 12 του Κεφαλαίου ΙΙ, προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Οι δημόσιοι φορείς κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Κεφαλαίου Ι, δύνανται να χορηγούν τα πιστοποιητικά της παραγράφου 1, μετά από γραπτές εξετάσεις των ενδιαφερομένων σε ερωτήσεις από τη βάση δεδομένων που τηρεί η ΣΕΑ. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κεφαλαίου ΙΙ.»

Αναρωτιόμαστε για την σκοπιμότητα αυτής της αλλαγής και θέλουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις και κάποιες προτάσεις:

  • Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται μόνο από δημόσιους φορείς κατάρτισης;

  • Οι ιδιωτικοί φορείς, θα πρέπει να κάνουν τις εξετάσεις μόνο ηλεκτρονικά;

  • Το αδιάβλητο των γραπτών εξετάσεων, πως θα προστατευτεί;

  • Μήπως, αυτός ο τρόπος εξετάσεων, θέσει σε σκέψεις εμπορευματοποίησης κάποιους εμπλεκόμενους;

  • Μήπως κάποιοι, θα “πωλούν” στην αγορά, πτυχία;

Ευχόμαστε να μην υπάρξουν τέτοια κρούσματα, και να μην δούμε φαινόμενα έκνομα δημοσίων ή και ιδιωτικών υπαλλήλων.

Η μόνη ασφαλής λύση του προβλήματος, είναι να καταργηθεί το παράβολο ή η διαδικασία εξετάσεων.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επιμόρφωσης των Επαγγελματιών Χρηστών Γεωργικών Φαρμάκων και της απόδειξης επαρκούς γνώσης στο παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ εκ μέρους των, θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνονται διαρκή και επαναλαμβανόμενα μαθήματα από δημόσιους φορείς (πχ. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).

Σε περίπτωση αδυναμίας από δημόσιους φορείς, τότε θα πρέπει, οι οργανώσεις τους (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), να κάνουν υποχρεωτικά από μόνες τους διαρκή επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων αυτών, από τους επαγγελματίες χρήστες, να είναι υποχρεωτική και οι ομάδες τους, να ανακοινώνουν επίσημα τα σεμινάρια αυτά.

Στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας του θεσμού του Γεωργικού Συμβούλου, η επιμόρφωση, να γίνεται με ευθύνη του συμβούλου και η πιστοποίηση από το Υπουργείο.

Θεωρούμε ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΥΠΑΠΕ, ΓΕΩΤΕΕ, κλπ.), να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την φυγή προς έκνομες καταστάσεις και να ληφθούν μέτρα που εξυπηρετούν την επιμόρφωση των χρηστών και γενικότερα των αγροτών.

Πρέπει να επιμορφώνουμε τον αγρότη διαρκώς, για να έχουμε μια γεωργία αναπτυσσόμενη, μία αειφορική γεωργία και έναν αγρότη γνώστη του αντικειμένου.


 

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γραμματέας


 

Μπινιάρης Τάσος                                                          Θωμόπουλος Φώντας