Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τη γεωργία

2015-09-29 09:08

Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τη γεωργία

Η επισιτιστική ασφάλεια θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τα επόμενα έτη, καθώς η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050 (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), συνοδευόμενη από απότομη αύξηση της ζήτησης για ζωοτροφές, ίνες, βιομάζα και βιοϋλικά. Επίσης, η πρόκληση αυτή συνοδεύεται από επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγικότητας – εν μέρει λόγω της μείωσης των επενδύσεων στη γεωργική έρευνα - και αυξημένη πίεση στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους μας. Για παράδειγμα, το 45% των ευρωπαϊκών εδαφών αντιμετωπίζουν προβλήματα ποιότητας εδάφους. Περίπου το 40% των γεωργικών γαιών είναι ευάλωτες στη νιτρορρύπανση και, κατά την τελευταία εικοσαετία, ο αριθμός των πτηνών σε γεωργικές εκτάσεις έχει μειωθεί κατά 20-25%.

Εν ολίγοις, η κύρια πρόκληση για τη γεωργία του μέλλοντος δεν είναι μόνο να παράγει περισσότερα, αλλά να παράγει με βιώσιμο τρόπο. Οι προκλήσεις αυτές δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν χωρίς σημαντική ώθηση προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης της έρευνας και της καινοτομίας - και ιδίως της στενότερης συνεργασίας ερευνητών, γεωργών και άλλων φορέων, ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε την μεταφορά της τεχνολογίας από την επιστήμη στη γεωργική πρακτική, και να παράσχουμε συστηματικότερη ενημέρωση της επιστήμης για τις πρακτικές ανάγκες της γεωργίας. Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας (ΕΣΚ) «Γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα» αποσκοπεί να αποτελέσει μια λειτουργική διεπαφή μεταξύ γεωργίας, βιοοικονομίας, επιστήμης και άλλων πτυχών σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δράσεων που αφορούν την καινοτομία και στηρίζονται από την Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και από την έρευνα και καινοτομία της Ένωσης. Για την εν λόγω ΕΣΚ έχουν τεθεί δύο πρωταρχικοί στόχοι - προώθηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας του γεωργικού τομέα (αναστροφή της πρόσφατης τάσης μείωσης των κερδών παραγωγικότητας έως το 2020)·και βιωσιμότητα της γεωργίας (διασφάλιση της λειτουργικότητας του εδάφους* σε ικανοποιητικό επίπεδο έως το 2020).

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ κ. Dacian Cioloş δήλωσε: «Η κύρια πρόκληση για τη γεωργία του μέλλοντος δεν είναι μόνο πώς να παράγουμε περισσότερα, αλλά και πώς να παράγουμε καλύτερα. Η ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας με μοχλό τη ζήτηση, καθώς και η βελτίωση της διάδοσης των βέλτιστων πρακτικών είναι απαραίτητες για το σκοπό αυτό.»


ΠΗΓΗ: Ευρωπαϊκή επιτροπή – δελτίο τύπου