Διευκρινίσεις Γενικού Γραμματέα ΥπΑΑΤ για τον έλεγχο στη διακίνηση λιπασμάτων

2017-01-02 13:45

Με εσωτερικό έγγραφο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Αντώνογλου, δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία των ελέγχων σε όσα λιπάσματα φέρουν την ένδειξη «Λίπασμα Ε.Κ.».

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει τα εξής:

«Με το άρθρο 1 παράγραφοι 2 και 3 του Ν. 1565/1985 (Α΄ 164) και την ΥΑ 394199/5224/1999 (Β`1939) όπως ισχύουν, για τον έλεγχο λιπασμάτων που φέρουν την ένδειξη «Λίπασμα Ε.Κ.», προβλέπονται τα εξής:

«Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διακινούν στη χώρα μας λιπάσματα με την ένδειξη «ΛΙΠΑΣΜΑ Ε.Κ.» υποβάλλουν στην αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κάθε παρτίδα λιπάσματος, τα ακόλουθα:

α. Αίτηση του ενδιαφερόμενου για ενδοκοινοτική απόκτηση κάθε τύπου «λιπάσματος ΕΚ» με τα εξής στοιχεία:

1. Πλήρη στοιχεία ταυτότητος της επιχείρησης.

2. Αριθμό μητρώου εμπορίας λιπασμάτων.

3. Χώρα παραγωγής και προέλευσης του λιπάσματος.

4. Τύπος του λιπάσματος, εμπορικό όνομα ή σήμα.

5. Δήλωση ποσότητας, τόπου αποθήκευσης ή δειγματοληψίας

β. Πιστοποιητικό ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης του προϊόντος του οίκου παραγωγής ή εμπορίας ή διαπιστευμένου εργαστηρίου, σε γλώσσα ελληνική, στο οποίο να αναφέρεται και η μέθοδος ανάλυσης».

Για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πραγματοποιεί ενδοκοινοτική απόκτηση ή εγχώρια παραγωγή κάθε τύπου «λιπάσματος ΕΚ», υποβάλει την προαναφερθείσα αίτηση και τα δικαιολογητικά, μόνον κατά την πρώτη φορά διακίνησης ποσότητας αυτού από την συνολική αιτηθείσα ποσότητα της παρτίδας που αναγράφεται στην αίτηση.

Για τις επόμενες ποσότητες της ίδιας παρτίδας του εν λόγω λιπάσματος που θα διακινηθούν και μέχρι εξαντλήσεως της δηλωθείσας στην αίτηση ποσότητας δεν απαιτείται νέα υποβολή αίτησης ούτε δικαιολογητικών.

Τα ανωτέρω πρόσωπα υποχρεούνται να ενημερώνουν την αρμόδια Υπηρεσία ελέγχου λιπασμάτων για τον τόπο αποθήκευσης ή/και δειγματοληψίας κάθε ποσότητας του εν λόγω λιπάσματος.

 

Διαβάστε το έγγραφο

 

πηγή : agrotypos.gr